Lukáškova zeleninová polévka - rychlá, zdravá a moc dobrá, třeba jako večeře :D

Potřebné ingredience
Pro 4 osoby:1 smetana nebo šlehačka; zelenina - základ (tj. nesmí chybět): min. 3 velké brambory, půlka až 1pórek nebo velká cibule (nebo obojí), 3 větší mrkve, 4 rajčata; zelenina - další: dle chuti - cokoliv snad kromě okurek, ani paprika mi moc nechutná, ale mamka dává taky. Už jsem vyzkoušela: petržel, celer, brokolice, květák, lilek, cuketa (bezva věc, když se jich pořebujete zbavit a už nevíte, co s nima), fenykl, česnek (pozor, ne utřený ale celé stroužky), ačokča, kedlubna, patyzon, ředkev...
Postup přípravy
2/ postupně krájíme zeleninu (kromě rajčat) podle potřebné délky vaření (takže já třeba začínám pórkem a bramborama a končím brokolicí a česnekem) a přidáváme do hrnce.
3/ až je všechna zelenina měkká, odstavíme, nalijeme smetanu a nakonec na osminy nakrájená rajčata.
4/ necháme odstát, čím déle, tím lépe - charakteristickou sladkou chuť dodá mrkev a cibule, nakyslou pak právě rajčata (bez nich to opravdu není ono), která musí v té horké polévce povolit a pustit šťávu.
Recept je od šéfkuchaře z hotelu Metuj pana Lukáška. Dá se jíst teplá i studená, každopádně trochu odleželá, aby všechny chuti dobře splynuly.
Pokud se dá víc brambor, víc zasytí, takže třeba v parném létě je to varianta k obědu.
Zeleninu nekrájejte jen na kostičky, ale na různé tvary podle druhu, děti to pak víc baví ;-).
Vařím hlavně v situaci, kdy má přijít někdo na návštěvu, a já nevím kolik lidí, jestli všichni jedí maso, apod. Tak tímhle nic nezkazíte :-).
Dobrou chuť!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu



